A kisállat-fizioterápiáról
2017.04.10 17:12:02
A kisállat-fizioterápiáról
Kisállatok esetében a fizioterápia elsődleges szerepe a neurológiai vagy ortopédiai műtéteken átesett kedvencek rehabilitációjában van.

Emellett a gyógytorna szerepet kap műtétre való felkészítésben, illetve az állapotmegőrzésben is, amennyiben a műtét elkerülhető vagy nem javasolt.

Ugyanis, a mozgásban résztvevő összes szerv (ín, szalag, izom, ízület) változásnak van kitéve, ha azok terhelése nem megfelelő vagy rendellenes valamely elváltozás következtében (pl patellaficam, diszpláziák, arthrosis), illetve, ha hosszabb ideig nem terheli az állat az adott végtagot (pl törések, ficamok).

Ezekben az esetekben jellemző következményes tünet az ízületi tok, inak, szalagok merevebbé válása, az izmok rövidülése, a helyi vérkeringés módosulása, a csontritkulás, és a mozgás során az ízületekre ható erők nem ideálisan történő elnyelődése. Mindezek degenerációs elváltozások, folyamatok kezdetét jelentik.

A mozgatókészülék rendellenessége esetén a fájdalom miatt bizonyos ízületekről, izomcsoportokról a mozgás és a statikus terhelés, azaz az állás során is, a kutya igyekszik levenni a terhet, míg más izmok, ízületek fokozott, vagy szintén rendellenes terhelésnek lesznek kitéve a kompenzáció miatt. Az érintett ízületben így csökken az ízületinedv- termelődés, beszűkül a mozgáspálya, és a mozgatásáért felelős izmok feszesebbé válnak, rövidülnek.

A fizioterápia feladata ezeknek a tüneteknek a megelőzése, csökkentése, vagy megszüntetése. A szakember által megtervezett és kellő rendszerességgel kivitelezett kezelések célja a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés, a véráramlás fokozása, az izomerő növelése, az izomhossz visszaállítása, az ízületi mozgáspálya helyreállítása, letapadások megszűntetése, és a szépjárás „újratanítása”. Idegrendszeri elváltozások esetén a reflex-ek normalizálása, az izomtónus szabályozása, az idegrendszer stimulálása.

A célok eléréséhez számos eljárás áll rendelkezésre, a terápiás terv szerinti gyakorisággal és kombinációban. Ezek a Bemer terápia, tonizáló vagy detonizáló masszázs, terápiás ultrahang, lézerkezelés, passzív kimozgatás, nyújtás, asszisztált és aktív tornagyakorlatok.

Összességében elmondható, hogy fizioterápiával gyorsabb lesz a gyógyulás, és jobb állapot érhető el, javul az életminőség, a mozgás pedig fájdalommentessé tehető, és szimmetrikus végtaghasználat érhető el.
  
Forrás: http://kisallatfizio.hu / allat24.hu
Név:
Email:
Hirdetés:
állatvilág hírei kutya állatorvosi rendelő programok
Támogatóink: