Diabétesz a kutyáknál: tünetek, kezelés
2017.05.16 20:15:10
Diabétesz a kutyáknál: tünetek, kezelés
A diabétesz (vagy köznapi nevén a cukorbetegség) a kutyáknál is elterjedt probléma. A golden retrieverek, a németjuhászok, a schnauzerek és az uszkárok a legveszélyeztetettebbek, de minden fajtánál kialakulhat.

Háromszor annyi szuka betegszik meg, mint kan kutya, általában hat és kilenc éves kor között.

A diabétesz akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigyben a szigetsejtek nem termelik megfelelően az inzulint. Néhány kutyánál genetikai hajlam miatt alakulhat ki. A hasnyálmirigy szigetsejtjeinek sérülése miatt szintén jelentkezhet a cukorbetegség. Az inzulin képes arra, hogy a feldolgozó sejtekbe eljuttassa a cukrot, ahol energiává alakul át.

Az inzulinhiány magas vércukorszintet eredményez. A vizelettel távozó cukor miatt kis kedvencünk sokkal gyakrabban vizel. Ennek köszönhetően az állat kiszáradhat és szinte folyamatosan inni akar. Azoknak a kutyáknak, akiknek szervezete nem dolgozza fel a kellő mennyiségű cukrot, eleinte nőni fog az étvágya is. Később étvágyuk jelentősen csökken, mivel a szervezetük rájön, hogy így sem jut elég tápanyaghoz.A cukorbetegség kezdeti jelei kutyáknál

gyakori vizelés
sok ivás
fokozott étvágy, illetve táplálékbevitel

Egy laboratóriumi vizsgálattal kimutatható a magasabb vércukorszint és a vizeletben is kimutatható a cukor. Előrehaladottabb állapotban letargia, étvágycsökkenés, hányás, kiszáradás, gyengeség, akár még kóma is tapasztalható. A hályog is gyakori a cukros kutyáknál. A diabétesz egy olyan betegség, ami minden szervre hatással lehet. Megnőhet a máj, az állat könnyebben megbetegedhet, és idegi panaszok is jelentkezhetnek, ha a betegség kezeletlen marad.A diabéteszes kóma egy olyan állapot, ami akkor alakul ki, amikor a vérben nagyon megemelkedik a ketonok aránya. Ezek a zsír anyagcseréjének melléktermékei. A diabetikus kómában a szervezet a zsírt használja fel, mert a cukrot nem tudja.

Ismertetőjelei:

gyengeség
hányás
gyors légzés
aceton szagú lehelet (olyan, mint a körömlakklemosó)

Ez az állapot életveszélyes is lehet, ha felmerül a diabéteszes kóma gyanúja, azonnal vidd állatorvoshoz a kutyádat!

A cukorbetegség kezelése, inzulinadagolás kutyáknak

Ha figyelünk az étrendre és mindig időben beadjuk az injekciókat, akkor a cukorbeteg kutyák is teljes, aktív életet tudnak élni.

A kutyák diabéteszes megbetegedése és tünetei

Az inzulin-szükségletet nem lehet csupán a kutya súlya alapján megállapítani, mert a hasnyálmirigy károsodása minden állatnál más. A napi inzulinszükségletet minden kis kedvencnél egyénileg kell meghatározni. Az újonnan felfedezett diabétesznél egy hétig otthon kell beadni az inzulint a kutyusnak. Egy hét kezelés után vissza kell vinni az orvoshoz, ahol többszöri méréssel ellenőrzik, hogyan ingadozik a vércukorszint. Ezek alapján finomítják az inzulin mennyiséget és beadásának idejét. Azt, hogy miként kell előkészíteni és beadni az injekciót az állatorvos megmutatja.

Az elhízás csökkenti a szövetek érzékenységét az inzulinra, ami nehezíti a diabétesz kontrollálását.

Éppen ezért egy túlsúlyos, cukorbeteg kutyának magas rost-, és csökkentett szénhidráttartalmú étrendre lesz szüksége addig, amíg eléri a megfelelő súlyt. Kerülni kell a magas cukortartalmú ételeket, és a nyalánkságokat.

A magas vércukorszint kialakulása kevésbé valószínű, ha a kutya konzerveket és tápot kap enni, mert ezek rostokban gazdagok. Az összetevők lassítják a felszívódást és így segítenek csökkenteni a vércukorszint ingadozást az étkezések után.

A napi kalóriaszükséglet a kutya súlyától és aktivitásától is függ. Fontos, hogy minden nap ugyanannyi kalóriát tartalmazzon az étrend, mert ez alapján számítják ki a szükséges inzulinmennyiséget.

Szintén fontos, hogy az inzulint minden nap ugyanakkor adjuk be a kutyának. Hogy megakadályozzuk az evés utáni súlyos vércukorszint emelkedést, ne naponta egyszer adjunk enni kutyánknak! Osszuk szét a fejadagot napi két vagy három egyenlő részre, vagy úgy, ahogy az orvos javasolta!

A cukorbeteg kutyusoknak a legjobb, ha nagyon fegyelmezett napirend szerint, minden nap ugyanabban az időben kapják az ételt és az inzulint. Az is ideális, ha minden nap körülbelül ugyanannyit mozog az állat.

Ha a kutya vékony, vagy súlyt veszít, akkor alacsony rosttartalmú (magasabb kalóriatartalmú) ételekre lesz szüksége addig, amíg újra eléri az ideális súlyát. Érdemes figyelmesen tanulmányozni a címkéket, hogy mit adunk kutyánknak enni!
  
Forrás: allat24.hu / FL / pets.webmd.com
Név:
Email:
Hirdetés:
állatvilág hírei kutya állatorvosi rendelő programok
Támogatóink: