A masszázs jelentősége, hatása az állatgyógyászatban
2017.05.30 09:02:25
A masszázs jelentősége, hatása az állatgyógyászatban
A masszázs az emberiséggel egyidős, minden kétséget kizáróan a legrégebbi kezelési módok közé tartozik. Ösztönös művelet, melyet őseink is alkalmaztak a testi fájdalmaik megszüntetésére.

Az állat-masszázsnak is ősi gyökerei vannak, egyiptomi hieroglifák őrzik állatgyógyászok tevékenységeit. Flavius római filozófus, az ókori Rómában teljes testmasszázst ajánlott lovaknak és kutyáknak, azt mondta, „megerősíti a végtagokat, a szőrt puhítja és fényessé teszi, a bőrt tisztítja”.

Napjainkban is egyre elterjedtebbé vált állataink alternatív terápiákkal való gyógyítása, hiszen ha ránk, emberekre jó hatással van, miért ne lenne négylábú barátainkra is ugyanúgy hatásos?!

Sokféle masszázs létezik. A terápiák során a svédmasszázs fogásait alkalmazzuk, amely egy orvosi diagnózist követő művelet, célja az állapot javítása, javulása. Mivel a masszázs nagyon sokrétű, alkalmazható egészséges ebeken is frissítő, kondicionáló céllal, illetve sportot űző kutyáknál a sporttevékenység előkészítésére, fokozására is hasznos.

Gyógyításra való alkalmazása a legkülönbözőbb betegségeknél történik, leggyakrabban azonban mozgásszervi megbetegedések kezelésénél használjuk. Nagyon fontos, hogy a terápiát képzett fizioterapeuta végezze, mert a masszázsnak is vannak kontraindikációi (ellenjavallat), amit ismerni kell ahhoz, hogy ne ártsunk. A fizioterapeuta kitapintja és megvizsgálja az állat izmait, érzi, hogy hol vannak izomcsomók és feszülések, és az állat mozgása hol korlátolt. Ezen információk ismerete nagyon fontos a terápia hatékonyságához.

Az is nagyon fontos, hogy a szakember értelmezni tudja a kutya által adott jeleket, hiszen fájdalmat masszázzsal nem okozhatunk, a cél, hogy jól essen a kezelés, és ne stresszeljük az állatot.

Sok kutya hátfájdalomtól szenved. Diagnosztikai masszázzsal ilyenkor „feltérképezzük” a gerinc melletti izmokat, kitapintjuk azokat a helyeket, ahol az izom feszül, letapadt, esetleg melegebb, vagy fájó, majd a gyógymasszázs fogásaival oldjuk az izomfeszüléseket, csomókat. A masszázs hatása révén csillapítjuk, megszüntetjük a fájdalmat, a merevséget a hátban, ezzel növeljük a mozgást és a kutya kényelmét.

Idegrendszeri károsodások esetén a beidegződéstől megfosztott izom tónustalanná, atrofizálttá válik. Itt a megfelelő masszázstechnika (ingermasszázs) segítségével az alap izomtónust tudjuk növelni, és a sérült idegpályát ingerelni, így elősegítjük a normál beidegzés visszaállítását.

Műtét után, a varratok eltávolítását követően a heges területek letapadhatnak, ezáltal fájdalmat válthatnak ki. Ezeken a területeken lazító masszázsfogásokat alkalmazunk, fokozzuk a vérkeringést, ezzel elősegítjük a gyógyulást, oldjuk a fájdalmat.

Mindent összevetve, kutyáink a fájdalom hatására nem szívesen mozognak, ezáltal előidéznek egy ördögi kört. A mozgáskorlátozottság következtében az izom sorvad, amely a mozgást még fájdalmasabbá teszi. Ízületi bántalom esetén ez fokozottabb, hiszen az egészséges izomzat stabilizálja az ízületet, viszont gyengülésük következménye instabilitást hoz létre, ez pedig a fájdalom fokozódását jelenti. Masszázsterápiával csillapítani tudjuk a fájdalmat, fokozzuk a vérkeringést, segítjük az ízület megfelelő táplálását, az ízületi nedv optimális termelődését, és egyben előkészítjük a kutyát a következő terápiás kezeléshez, a gyógytornához.

Mivel a terápia során a masszázs mindennapi (akár többszöri) alkalmazása ajánlott, a terapeuta megtanítja a gazdinak a megfelelő fogásokat, hogy otthon is folytatódhasson a kezelés. Ez nem csak a gyógyulást segíti elő, hanem nagyban hozzájárul a kutya-gazdi kapcsolat mélyítéséhez is.
  
Forrás: kisallatfizio.hu / Horváth Gréta
Név:
Email:
Hirdetés:
állatvilág hírei kutya állatorvosi rendelő programok
Támogatóink: