Hogyan értelmezzük a kutyatápok összetevőit? I.rész
2017.08.01 12:04:33
Hogyan értelmezzük a kutyatápok összetevőit? I.rész
Hasznos információk mindazoknak akik nem tudnak eligazodni, a kutyaeledelek népes táborában.

A legtöbb itt leírt információ Liz Palika: The Consumer´s Guide to Dog Food: What´s in Dog Food, Why It´s there and How to Choose the Best Food For Your Dog (Vásárlói segédlet a kutyatápokhoz: Mit tartalmaznak a kutyatápok, Miért épp azt és Hogyan válasszuk ki a legjobb tápot a kutyánknak?) című könyvéből való.

Minden kutyatáp beltartalom-címkéjének meghatározott adatokat kell tartalmaznia, amelyek általában két részre vannak osztva:

1. megnevezés mező
2. információs mező

A megnevezés mezőben a következő adatok találhatók:

1. márkanév (pl. Flatazor, Amity stb.)

2. complete / teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálék, ez azt jelenti, hogy semmiféle kiegészítő eledelt nem kell mellé adagolni

3. azonosító, amely a táp (konzerv) összetevőit írja le (pl. Lamb & Rice, - Bárányos rizzsel)

4. a táp osztályának megnevezése (pl. Puppy/Kölyök, Adult/Felnőtt, Light/Fogyókúrás stb.) és a korosztály-kategória (Senior/Idős stb.)

5. súly (pl. 3 kg, 15 kg, 20 kg)

Az információs mező a táp tényleges beltartalmi értékeit tartalmazza:

1. általános elemzés (az összetevők százalékos aránya)

2. az összetevők listája (mennyiség szerint csökkenő sorrendben, tehát első helyen van a legnagyobb mennyiségben jelen lévő összetevő)

3. táplálkozás-élettani megfelelőség (mely specifikus életszakaszra tervezték és milyen teszteken ment keresztül)

4. adagolási útmutató

Szavatolt beltartalom

A szavatolt beltartalom rész az információs címkén a nyersfehérje és zsír minimális szintjét, valamint a rost és víztartalom maximális szintjét mutatja. A "nyers" a teljes fehérjetartalomra utal és nem szükségszerűen a ténylegesen emészthető fehérjemennyiséget jelenti. Ez egy százalékos arány, a zsír mennyisége is csak közelítő érték. A tényleges mennyiség az összetevők minőségétől függ.

A táp nedvességtartalma fontos információ, különösen akkor, ha különböző tápokat hasonlítunk össze. A 24% fehérje- és 10% nedvességtartalmú táp ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a 24% fehérje- és 6% nedvességtartalmú, a különbség csak annyi, hogy az első esetben a többletvizet is meg kell fizetni.

A szavatolt beltartalom csak egy nagyon kis része a teljes táplálkozási képnek. Nem árt megjegyezni, hogy a foszfor közvetlen kapcsolatban áll a veseelégtelenséggel. A veseelégtelenség az egyik fő halálozási ok a kutyáknál!

Összetétel

Az összetevők mennyiségileg csökkenő sorrendben vannak feltüntetve. Ez azonban nagyon csalóka lehet! Vegyük például, hogy marhahús (beef) olvasható az első sorban, ennek alapján feltételezzük, hogy ez a táp fő összetevője. Ám ha jobban megnézzük, a második sorban gabonaliszt (wheat flour), utána gabonacsíra (wheat germ), majd gabonadarálék (wheat middlings) stb. következik, amelyek teljes (összeadott) mennyisége jócskán meghaladhatja a marhahúsét.

Mesterséges színezékek

A kutyatápoknál használt mesterséges színezékek többsége kapcsolatba hozható bizonyos potenciális problémákkal. Az FD&C No.40 vörös pl. egy lehetséges rákkeltő anyag, mégis széles körben használják a hús friss kinézetének fokozására. A No.2 kékről feltételezik, hogy növeli a kutyák vírusokkal szembeni érzékenységét. Egy másik gyakran használt, de még nem teljesen bevizsgált színezék a No.5 sárga. A No.2 vörös és a No.1 ibolyakék színezéket az FDA betiltotta a hetvenes évek közepén, miután kiderült, hogy rákkeltő hatásúak, de ezt megelőzően kedvelt színezőanyagok voltak a tápokban.

Egyébként jó, ha tudjuk, hogy az állateledel-gyártók nem a kutyák kedvéért színezik a tápot, hanem hogy a kutya gazdáját, a vásárlót kényeztessék!

És ez még nem minden!

Cukor: ezt az összetevőt nem várnánk egy kutyatápban, mégis sokban megtalálható, különösen a nagyobb nedvességtartalmúakban (semi-moist). Néhányuk akár 15% cukrot is tartalmazhat. A cukor ízletesebbé és porhanyósabbá teszi a tápot és véd a baktérium-szennyeződés ellen. A kutyáknak nincs szükségük erre a cukormennyiségre, amely megterhelve a hasnyálmirigyet és a mellékveséket, akár cukorbajt is okozhat. A cukor, teljes fehérje-, vitamin- és ásványianyag-mentessége miatt üres, haszontalan kalória csupán.

Só: sok táphoz a hús tartósítása miatt adják. Túl sok só irritálhatja az emésztőrendszert és felboríthatja az ásványianyag-háztartást, mert megbontja a kálcium/kálium egyensúlyt a kutya szervezetében. A só nagyobb mennyiségben életveszélyt jelenthet a kutyára!

A minőség fontossága

A kutyatápokban leggyakrabban használt összetevők jelenléte a címkén nem szükségszerűen jelenti azt, hogy a kutya ezzel az eledellel megfelelően lesz táplálva. Az összetevőknek a helyes arányban kell szerepelniük és jó minőségűeknek kell lenniük, a feldolgozás előtt és után is.

Biológiai érték: Az összetevők biológiai értéke a helyes táplálás kulcsa. A biológia érték a tápban jelenlévő fehérjék aminosav-tartalmának mértéke. A tojás pl. kitűnő fehérjeforrás, mert az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

Néhány táplálékféleség biológiai értéke: tojás 100%; hal 92%; marha, csirke, bárány, egyéb hús 78%; tej 78%; búza 69%; sikérbúza 40%; kukorica 54%.

A búza és a kukorica önmagában nem kielégítő táplálék a kutya számára, de egy vagy két húsalapú fehérjével kiegészítve már tartalmazzák a hiányzó aminosavakat, tehát megfelelő táplálékot alkotnak.

A táplálkozási folyamat a tápanyagok felvételéből, lebontásából és hasznosításából áll. A tápanyagok (zsír, fehérje, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok és víz) nélkülözhetetlenek a növekedéshez, a normál életfunkciók működéséhez, fenntartásához.

Fontos szempontok a táplálékkal kapcsolatban az ízletesség és emészthetőség. Eszerint az összetevőkben a tápanyagtartalmon kívül az sem mellékes, hogy ízlenek-e a kutyának és milyen az emészthetőségük.

A táplálék emészthetősége – Az emészthetőség arra a táplálékmennyiségre utal, amelyet a kutya szervezete ténylegesen felszív. A tápgyártók általában pontos információval tudnak szolgálni az általuk gyártott tápok emészthetőségével kapcsolatban, de ha mégsem, akkor az elfogyasztott táp és a keletkezett bélsár mennyiségének összehasonlításával meg lehet saccolni. Minél kevesebb a bélsár, annál jobban hasznosult (emészthető) a táplálék.

Feldolgozás előtti minőség – Nem elég csak az összetevők definícióját megismernünk. A sovány, gyenge talajon termesztett gabonafélék szegényebbek lesznek vitaminokban és ásványi anyagokban. A gabona- és zöldségfélék trágyamaradványokkal és különböző növényvédő-szerekkel fertőzöttek lehetnek. Ezen kívül penész és gomba is károsíthatja a táp alkotórészeit, és a hús minősége is gyakran megkérdőjelezhető. Mindnyájan hallottunk már hasonló történeteket, netán saját magunk is találtunk hajszálat vagy egyéb, kevésbé gusztusos holmit a hamburgerünkben – gondoljunk csak bele: a kutyatápokhoz felhasznált anyagok minősége ennél sokkal gyengébb!

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) nem teszi kötelezővé a kutyatápokhoz felhasznált anyagok szövetségi vizsgálatát. Ennek ellenére néhány államban ellenőrzik a gyártóüzemeket, különösen a konzervtápok gyártóit. A legtöbb államban megengedett (és általános gyakorlat) a tápgyártók számára az úgynevezett "4-D" húsforrások (dead, dying, diseased or disabled animals) használata, amely a vágóhídra elpusztulva, haldokolva, betegen vagy megnyomorodva érkezett állatokat jelent.

Dr. P. F. McGargle állatorvos, korábban szövetségi húsellenőr szerint a vágóhídi hulladékok etetése növeli a kedvenc állatokban a rák és egyéb degeneratív betegségek kockázatát. Mint mondta: "Azok a hulladékok penészes, avas vagy romlott húsokat tartalmaznak, valamint súlyosan károsodott rákos szöveteket, amelyek emberi fogyasztásra már alkalmatlanok."

Összegezve – A kutyatápok címkéi rengeteg információt tartalmaznak, amelyek kibogozása beletelhet egy kis időbe. Ezt az időt azonban ne az állateledel-boltok választékát böngészve töltsük el, hanem inkább gyűjtsük be a tápgyártók prospektusait vagy mintacsomagjait és otthon hasonlítgassuk össze őket.

Vizsgálódásaink során ne felejtsük el, hogy sok információ nincs szabadon megadva a címkén, mint pl. a felhasznált összetevők minősége. Mint tudjuk, az ilyen információhoz nem könnyű hozzájutni, ezért tapasztalt szakemberek (köztük pl. állatorvosunk) ajánlásait nem árt figyelembe vennünk. Lényeges az ár, a minőség és a gyártó hírneve is.
  
Forrás: allat24.hu / Márton Zsuzsa
Név:
Email:
Hirdetés:
állatvilág hírei kutya állatorvosi rendelő programok
Támogatóink: