Mire képes a vakvezető kutya?
2017.08.19 04:45:14
Mire képes a vakvezető kutya?
A vakvezető kutyákat tisztelet és kíváncsiság övezi. Sokak számára rejtély, hogy ember és kutya hogyan képes hatékonyan kommunikálni, dolgozni, megbízni egymásban. A vak ember számára a kutya nem segédeszköz. Sokkal több annál.

Olyan társ, aki fogyatékosságával, jó és rossz tulajdonságaival együtt elfogadja és segíti a látássérült embert úgy, hogy teljes szabadságot, önállóságot és biztonságot nyújt.

Megtanulta, hogy amikor rajta van a hám, gazdája mellett, kicsit előtte haladva, egyenletes tempóban, nem túl erősen húzva „vezessen”.

Segíti gazdáját az irányok megtartásában, főként abban, hogy véletlenül se lépjenek le a járdáról. Megállással jelzi a le- és fellépőket: a járdaszéleket és a lépcsőket.Megtanulta az irányokat (jobbra, balra, előre, fordulás), megtalálja a buszmegállót, helyet keres a buszon, oda tudja vezetni a gazdáját a zebrához, épületek bejáratához, bankautomatához.

Ha lehetséges, kikerüli az embereket, úthibákat és az összes olyan akadályt, amelyek a gazdájának nehézséget jelentenének, ha csak a fehér bottal közlekedne.

Azt is tudja, hogy néha meg kell tagadnia a kapott parancsot. Utasításra sem megy tovább, ha az úton gödör tátong, vagy azt egy kikerülhetetlen akadály zárja el.

Mit nem tud egy vakvezető kutya?

A vakvezető kutya nem ember, ezt soha ne felejtse el!Nem tudja értelmezni a jelzőlámpák színét, csak a szintkülönbség miatt áll meg a járda szélén.Elindulni a gazdája utasítására szokott.

Nem ismeri a számokat, ezért nem tudja gazdájával közölni, hogy hányas busz érkezett a megállóba.

A megállókat sem ismeri fel utazás közben, ezért gazdájának ahhoz is szüksége lehet mások segítségére, hogy a megfelelő megállóban szállhasson le.

Ismeretlen területen a gazdának kell előre ismerni az útvonalat, a kutya nem tudhatja, hogy melyik saroknál merre kell fordulni.

Ha a vakvezető kutyán nincs hám, és nem dolgozik, akkor ugyanolyan kutya, mint bármelyik másik.Séta vagy játékidő közben nem várhatók el tőle a vezetéssel kapcsolatos feladatok.

Hogyan segíthet Ön hatékonyan?

Ha segítséget ajánl fel vakvezető kutyával közlekedőnek, a kutyával ellentétes oldalról közelítse meg, kérdezze meg, miben és hogyan segíthet. Ha kíséri őket, engedje, hogy a gazda fogja meg az Ön karját.

Munka közben egyáltalán ne simogassa meg a vakvezető kutyát, de máskor is csak a gazdája engedélyével.

Soha ne kínáljon élelmet a vakvezető kutyának!

Útbaigazításkor a gazdának mondja el, hogy merre menjen.

Kézjelek helyett nevezze meg a pontos irányokat, mondja meg az érkező busz számát!

Zebránál elegendő, ha szól, amikor biztonságosan átkelhetnek!Ha Ön is kutyával van, ne engedje oda a dolgozó vagy várakozó vakvezető kutyához!

Bár a vakvezető kutya ki tudja kerülni a járdán közlekedőket, lehetőleg ne állja el az útját!

Ha bármilyen kérdése van a vakvezető kutya munkájával kapcsolatban, bátran kérdezze meg a gazdáját!
  
Forrás: allat24.hu / Bernáthegyi Vakvezető Kutya Iskola
Név:
Email:
Hirdetés:
állatvilág hírei kutya állatorvosi rendelő programok
Támogatóink: